Da Devoteam AS bestemte seg for å legge ned avdelingen i Grimstad, tok seks av de ansatte i den lokale ledelsen skjeen i egen hånd og dannet firmaet Egde Consulting. Første mai i år byttet konsulentfirmaet navn, og de vil nå jobbe for å styrke posisjonen sin på Sørlandet.

Da konsernledelsen bestemte seg for å legge ned avdelingen vår i Grimstad fordi de ville konsentrere sin virksomhet rundt Oslo, var det flere interessenter som ville overta oss. Men heldigvis klarte vi å overta selskapet selv. Dermed reddet vi viktig arbeidsplasser, og ikke minst beholder vi kompetanse lokalt, sier daglig leder i Egde Consulting AS, Jøran Bøch.

Han og resten av eierne ønsket ikke å bli kjøpt opp av en ny stor aktør. Erfaringen fra å være eid av et stort selskap er at overskuddet i egen bedrift ofte blir brukt innad i konsernet.

- Vi ønsket oss en eier som ser verdien av å være ledende på Sørlandet og som ønsker å bruke overskuddet i landsdelen vår. Vi ville ha en eier som kjenner det lokale næringslivet og kommunene på Sørlandet godt, og derfor har vi stor tro på at lokal ledelse er viktig for oss, kommenterer Bøch.

Tror på ansatte-eiermodell: Det nye firmaet Egde Consulting har per i dag seks aksjonærer. Men det jobbes nå med en avtale der alle de ansatte skal få anledning til å kjøpe seg inn. Dette er en eiermodell Bøch har stor tro på.

- Å få en eierpost der du jobber gjør noe med mentaliteten til den ansatte. En slik eiermodell fører til at hvert enkelt individ føler et større ansvar for jobben enn ved «bare» å være ansatt. Derfor jobber vi med dette nå, kommenterer han.

Har mange oppdrag: Men tro ikke at det nye firmaet Egde Consulting er uten oppdrag. Bedriften overtok alle de eksisterende, lokale avtaler som de selv hadde inngått før overdragelsen, og de rundt 33 ansatte har nok å holde fingrene i.
- Vi er inne i en god flyt og vi ser ikke bort i fra at vi med tiden blir enda flere ansatte. Dette avhenger av både de eksisterende avtalene som firmaet har, - og også nye oppdrag, smiler daglig leder.

Mange lokale aktører: - Vi har oppdrag for mange lokale aktører både innen det offentlige og det private næringslivet på Sørlandet. Vi har både Skatteetaten, NOV, Helse Sør-Øst, Agder Energi, Lyse Energi og store sikkerhetsselskaper på kundelisten vår. - Dette er spennende jobber, sier en engasjert Bøch.

Tester Intelligente strømmålere: For å forklare hva enkelte av jobbene til Egde går ut på tar vi med ett par eksempler. I Agder Energi jobber Egde med det såkalte AMS-programmet. Det går ut på at Egde hjelper og tester ut systemene som Agder Energi skal ta i bruk 1. januar 2019, -et system som på en enkel måte og til enhver tid gjør det mulig for kundene å følge med på strømforbruket sitt.

- I Agder Energi jobber vi med hele prosjektet. En slik omlegging hos en kunde inneholder ofte store endringer, og vi er med på hele prosessen. Det synes vi er veldig spennende! -utdyper Bøch.

Viktig med UiA: En annen samarbeidspartner som er viktig for Egde er Universitetet i Agder.
- Vi har Helsedirektoratet og Helse Sør-Øst på kundelisten vår via UiA og prosjekt «E-helse». Her utvikles det nye metoder for digitale løsninger som i fremtiden skal brukes i omsorgssektoren, og her verifiserer vi systemene før pilotprosjektene settes i gang.

Pilot på kols: Akkurat nå er Egde systemansvarlig for tre pilotprosjekt i Listerregionen, Kristiansand og Risør, hvor kolspasienter sender pusteprøver via nettbrettet til tele-medisinske senter og behandlende lege. Dersom prøven viser at oksygenopptaket i blodet er for lavt, opprettes en videosamtale med pasienten, og hun eller han får rask oppfølging.
- E-helse er et spennende felt. Jeg har stor tro på at dette vil bli en stor industri, - og vi ønsker å være med på dette eventyret, sier Bøch.

Nettverk uten grenser: På spørsmål om hvorfor det Grimstadfirmaet Egde Consulting/tidligere Devoteam, har valgt å være medlem av Arendal Næringsforening, er svaret at nettverket er kjempeviktig.
- For oss finnes det ikke hverken kommune- eller fylkesgrense. Vi ønsker å være der hvor næringslivet er, og vi ønsker å være en viktig og stor aktør på hele Sørlandet, kommenterer Bøch.

Egde om ti år: Alle som blir ukens bedrift på vår hjemmeside får alltid utfordring om hvor de er om ti år.
- Om ti år ser jeg for meg at Egde har klart å beholde gode, tunge kunder, - samtidig som selskapet har etablert kontorer i Stavanger og kanskje også i Kongsberg hvor vi har gode kunder i dag. I tillegg har vi et godt samarbeid med bedrifter lokalt her i Agder, og det er jo lov å håpe at vi blir den største aktøren innen IKT her på Sørlandet! smiler sjefsegden.

Markedsundersøkelse: Egde Consulting ønsker å bidra til vekst på Sørlandet ved å kartlegge tilstanden av digitalisering. Digitalisering er å fornye, forenkle og forbedre ved hjelp av digitale produkter og tjenester. En SSB studie viser at gjennomsnittlig verdiskaping per timeverk er 14,7 % høyere i bedrifter med utstrakt bruk av IKT. Norge har en stor IKT-næring med høy verdiskapning og innovasjonsevne. Verdiskapningen per sysselsatt i sektoren er mer enn 50 % høyere enn for sysselsatte i fastlandsøkonomien forøvrig. Det ser ut til å være en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. Det gjør at digitalisering er noe som de aller fleste må ta stilling til. Devoteams markedsundersøkelse fra 2015, som ble presentert for medlemmene av Arendal Næringsforening, understreket dette.

Årets markedsundersøkelse skal kartlegge hva digitalisering betyr for Sørlandet og sentrale virksomheter i denne regionen. Den tar under 5 minutter, og resultatet vil gi økt innsikt i næringslivet på Sørlandet. Innsikt i hvor langt virksomhetene er kommet i den digitale utviklingen og hvilke konkrete tiltak de foretar seg. Resultatet vil deles gratis med. Egde håper også at dette vil bidra til økt inspirasjon til vekst for Sørlandets virksomheter.

Bruk denne linken for å delta i undersøkelsen.

Vi ønsker Egde Consulting lykke til, og velkommen som «gammel-nytt» medlem i Arendal Næringsforening!

 

Tekst og foto: Torunn N. Tinghaug